Rigtig glædelig nytår allesammen!
Som de fleste af jer ved, har jeg i samarbejde med Victoria fra Den Store Bagedyst, haft udfordringen af at sammensætte en nytårsmenu til 4 personer, inklusiv en snack til Dronningens nytårstale, som ikke måtte koste mig mere end 600kr i alt… Spørg lige den urte-glade og østerselskende øko-nørd her, om det har været svært? JA, kan jeg kun sige!
Mantra var: det asiatiske køkken, farvel til det alt for tunge mad, nemme og smagfulde retter, du skal ikke være for lang tid i køkkenet og så en masse grønt! Lyder det ikke rart? Det passer i hvert fald mig rigtig godt!
Her er menuen:
- Snack: Sprøde wontons med anderillette, grøn mayo og peanuts
- Forret: Spicy gyoza med salsiccia og tigerrejer, brunet smørsauce med appelsin og friske urter
- Hovedret: Spørg tonkatsu kotelet på dampet bok choi med urtehimmel og grøn karry sauce.
- Dessert: Fløjsblød passionsfrugtmousse med chokoladeis, frisk passionsfrugt og mynte.
Jeg anbefaler at du læser hele opskriften igennem inden du får igang, så du ved hvordan du skal disponere din tid – så gør du det bedst for dig selv og du får den fedeste aften! Og bliv ikke skræmt – jeg har skrevet den i tekst, så den er rar at læse! Og jeg er kun en besked væk på instagram!
Det er lykkes! og det er der lidt flere grunde og kommentarer til her:
- Jeg har kunnet holde prisen nede, fordi jeg har handlet i et asiatisk supermarked – urter og grønt er bare billigere der!
- Nogle af de varer jeg har brugt, skal du købe hos et asiatisk supermarked – f.eks. Wonton wrappers
- med et par få hundrede kroner mere, kan du både “uppe” opskriften lidt mere og endda få det meste i et almindeligt supermarked (det kommer vi til)
Dog har det også været en forudsætning for mig, at der ikke skal mega fancy køkkenapparater til at lave menuen, at du ikke skal stå i køkkenet hele aftenen (meget kan laves på forhånd) og at du på forhånd har følgende ting på lager:
- Panko rasp (kan købes i næsten alle store supermarkeder og er ikke dyrt)
- Mel, sesam og sukker
- Rapsolie (både til friture og til at lave grøn olie på)
- Salt & Peber + chiliflager
- Soya, kefir limeblade og fiskesauce
Soya, kefir limeblade og fiskesauce er rimelig standard i de køkkener der er glad for det asiatiske, hvilket er grunden til at jeg har taget det med i basispakken, men du skal ikke snolde for mere end en 200-las for at få dem med på indkøbssedlen.
Jeg har, for at holde budget nede, anvendt passionsfrugtjuice til desserten – hvis du vil have en mere intens passionsfrugtsmag, så synes jeg du skal investere i flere passionsfrugter og bruge saften derfra! (se note ved indkøb)
Nå, men tilbage til planlægningen! Først får du en indkøbsseddel (bemærk at der ikke er basisvarer på den, så det skal du selv skrive på).
Derefter deler jeg opskrifterne op i hvad du kan gøre klar dagen før og hvad du skal gøre på selve dagen og til hvilken anretning (både en forberedende på dagen og lige inden servering) – Hold tungen lige i munden! Hvis jeg kan, kan du også og det bliver nemmere end du tror!
Husk at have det service klar, som du gerne vil bruge.
En vinanbefaling til maden:
- snack: brug en god tør cava eller en cremant de bourgogne (bruger ofte sidstnævnte frem for champagne, da det er billigere og ofte mindst lige så godt)
- Forret: Kung Fu Girl Riesling (på tilbud i Rema100 lige nu til 100kr flasken, og den er mums og saftig!)
- Hovedret: En lettere og tør pinot noir eller bourgogne rouge ville være god.
- Dessert – Er ikke så glad for dessertvin selv, og synes egentlig at en god drink ville være lækkert til, men er du til den søde vin, vil jeg anbefale en hvid portvin til.
En sidste ting inden indkøbssedlen: Har du spørgsmål til noget at de jeg skriver, så skal du række ud til mig på min instagram @ninahede. Jeg kan ikke love at jeg ser kommentarer her, men på instagram ser jeg at du skriver.
Indkøbsseddel
Frugt & grønt
- 3 friske jalapenos
- 1 bundt forårsløg
- 2 store bundter koriander
- 1 store pose spinat
- 1 økolime på flaske
- 1 stort bund mynte
- 1 bundt purløg
- 1 appelsin
- 8 pak choi (mini bok choi)
- 1 fennikel
- 1 pose slikærter
- 1 pakke skoleagurker (almindelig agurk er også fint, men skoleagurken ser så fin ud)
- 4 passionsfrugt (10 hvis du laver på mousse på frisk passion)
- 2 friske lime
Kolonial
- 1 pose peanuts
- 1 dåse fuldfed kokosmælk (ikke light)
- et lille glas grøn karrypaste
- Passionsfrugt juice/nektar (undlades hvis den laves på passionsfrugter)
- 1 pakke husblas
Kød og fisk
- 300g rillette – enten på and eller gris (har købt fra Princip i Føtex, på glas)
- 200 gram rå tigerrejer
- 200g salsiccia
- 4 nakkekoteletter – tjek gerne at de er lige store, så de har ens stegetid. Kan du ikke få dem, kan du erstatte med alm. koteletter eller evt. udbenede kyllingelår
Køl/frost
- en pakke frosne wonton (til friture, den røde pakke)
- 6 æg
- 1 pakke gyoza skins
- 1 pakke smør
- Chokolade is (her kan du evt. splurge og købe en god chokois, hvis du vil)
- 2,5 dl fløde
Dagen før
Snack
Du kan snildt røre farsen sammen til at lave dine wontons i dag og lave olien. Jeg vil ikke anbefale at du fylder wontons dagen inden, da de kan blive lidt kedelige af det. Trust you wonton-wrapping skills og få dem lavet d. 31. Her er hvad du skal gøre:
- Wonton-fyld: en jalapeno skære i små tern, 2 forårsløg skæres i stykke og 1/4 bundt koriander hakkes fint (inklusiv stilke). Kom rilletten ned i en skål og rør det sammen med det grønne – kom det i en pose (evt. sprøjtepose), slå knude på og smid på køl.
- Grøn olie: tag en halv pose spinat og kom i en blende med 2 dl. olie og salt. Kør det på blenderen på høj hastighed i 5-6 minutter. Olien bliver varm af det, og det er super – sigt den fri for spinat, kom den i et glas/skål og sæt det på køl natten over.
Forret
Så står den på fyld til gyoza! Hamrende nemt 😉 Fjern skindet fra dine salsicciapølser, smuldr det i mindre stykker og kom det i en skål. Pil de optøede tigerrejer og skær dem i mindre stykker og kom ned til salsicciaen. Hak en halv jalapeno i tern, to forårsløg i tynde ringe og kom ned til farsen sammen med en tsk. chiliflager og to tsk. lime og lidt salt. Rør det sammen, kom det i en pose og sæt på køl (farsen er grov og det er lige som det skal være)
Hovedret
Der er desværre ikke meget til hovedretten der kan laves dagen før, ellers bliver den tør.
Dessert
Det her er verdens nemmeste dessert! Du kan lave det hele dagen i forvejen og bare stille det på køl! Kom 5 blade husblas i koldt vand.
Del 4 æg i blommer og hvider – pas på der ikke kommer blomme i hviderne, ellers kan du ikke piske dem stive.
Pisk 120g sukker sammen med æggeblommerne til det er skummende.
Tag 0,75dl passionsfrugtsaft eller frugten fra 6 passionsfrugter, der er blendet) og kom det ned i æggemassen. Pisk æggehviderene stive og pisk 2,5dl fløde til flødeskum – du må ikke overpiske den, så skiller den. den skal være fløjlsblød og cremet.
Varm 1/2 dl. passionsfrugt juice eller limejuice i en gryde, kom den opvredne husblas i – rør til det er opløst. kom det i æggemassen og pisk det hurtigt sammen, så det ikke sætter sig.
VEND forsigtigt først fløde i massen til det er ensartet og derefter æggehviderne.
Kom massen i de skåle/glas du vil servere det i og kom det på køl.
På dagen – Forebredelse
Snack
Et par timer inden du skal folde dine wontons, skal du tage dejen ud af fryseren og lade den tø – tag også olien ud fra køl, så den er stuetemperatur når du skal bruge den. Du kan godt tage dem ud af fryseren om morgenen og så fylde dem et par timer senere. Sæt dem på stykke bagepapir og sæt dem til side. Du kan se på min instagram eller på youtube hvordan du kan folde dem – husk at bruge vin til at “lime dem sammen”.
Jeg kommer en lille spsk. i hver, kommer lidt vand på kanterne med en finger, presser kanterne sammen og sætter dem på bagepapir.
Nu skal du lave din grønne mayo. Du skal bruge en stavblender, et højt slankt stavblenderglas eller målebæger og så smider du 2 dl. olie i. Klæk et æg og kom forsigt det hele ned i glasset (altså hvide og blomme) sammen med en tsk. limesaft og salt. Kom stavblenderen ned i glasset så den rammer bunden og tænd den så imens du roligt trækker den op – og voila du har en mayo!
Hak Peanuts og kom dem i en skål.
Forret
Gyozawrappers skal på samme måde som wontons tages ud af fryseren nogle timer før de skal bruges. Du kan se på min instagram hvordan jeg folder dem.
- Kom en spsk fyld på midten af wrapperen.
- kom vand på den ene halvdel af cirklen.
- Fold den anden del over og tryk den sammen.
- Kom vand på ydersiden af de to “spidser” og tryk dem sammen.
Sæt dem på et stykke bagepapir og kom et let fugtigt viskestykke hen over. Sæt dem til side.
Hovedret
Har du et mandolinjern, vil du elske at finde det frem nu! Du skal nemlig snitte fennikel i tynde skiver og smide det på isvand. Herefter skal du lave strimler af skoleagurken, snitte slikærter både på langs og i mindre stykker (se video på instagram) og snitte tynde ringe af jalapeno. Kom det hele i en skål inden servering.
i en gryde laver du basen til saucen: et glas grøn karry steges af med en spsk. sukker, 2 spsk. fishsauce. Rør det sammen og smid en dåse kokosmælk på sammen med 3-4 blade kefir limeblade. Lad det koge let op, tag det af varmen, lad det trække 30 min og si det. Sæt det til siden.
Dessert
Der skal ikke forberedes mere her 🙂
På dagen – Servering
Snack
Varm 5-6 dl. olie op i en mindre gryde – den skal være omkring 170-180 grader varm. Du kan tjekke efter med en tændstik eller en andet træ: når olien bobler let omkring den, så er den klar. friter et par stykker af gangen, tag dem op og lad dem dryppe af på enten et viskestykke eller køkkenrulle.
Hak 1/4 bundt koriander fint.
Server dem på et fad med den grønne mayo “drizzled” ud over. Pynt med hakket koriander og peanuts over.
Forret
Hak en halv jalapeno i stykker, sammen med et kvart bundt koriander.
Her skal du to ting på en gang – dampe gyoza og lave sovsen.
Kom en halv pakke smør i en gryde – over middelhøj varme skal smørret brunes: rør rundt i smørret og sørg for det ikke brænder på: der vil komme en hasselnødde duft frem når det er klar. kom jalapeno og koriander ned i smørret. tag det af varmen og lad det trække imens du laver gyoza.
Sæt en pande (med låg) over varmen. Kom olie på og sæt dine gyoza på panden (jeg bruger 5-6 per person). Lad dem stege et par minutter til de er gyldne og kom så 1/2 – 1 dl vand på, kom låget på og lad dem dampe, til de rynker – ca. 3-4 minutter.
Pluk nogle koriander og mynteblade og hak purløg fint.
Si grønt fra smørret. Lad bundefladet falde til bunds.
Kom gyoza på tallerkenen, kom et par spsk. brunet smør over. kom en spsk. frisk appelsinsaft over og drys med mynte, koriander og purløg.
Hovedret:
Paner dine koteletter. Give dem salt og vend dem i mel, æg og rasp. Steg dem i godt med olie, og lad dem hvile til de er stegt igennem. Pas på varmen ikke er for hård på olien, så de kan stege længe nok uden at blive brændt.
Flæk bok choi i halve, steg dem på panden og smid lidt vand (ca. 1/2 – 1 dl) på panden, så de damper. Kom dem på et viskestykke så de drypper af.
Riv stilke af koriandere og pluk mynteblade. Kom det i salatblandingen og vend det sammen med et par tsk. lime og lidt salt.
Lun din kokosmælkblanding igen og smid det i en blender med den resterende halvdel af spinat. blend det godt sammen. Si spinaten fra.
Anret din mad således: læg bok choi på bunden, kom en kotelet på og top generøst med grøntblandingen. Server den ved bordet ved at komme den grønne sauce henover.
Dessert
Tag desserten ud fra køl, kom kødet fra en passionsfrugt på hver dessert og lav en kugle chokoladeis, som du kommer på. Kom et par blade mynte på og server.
GODT NYTÅR!!!